19, May, 2024
spot_img
HomeIstaknutoMinistranti iz cijele biskupije sudjelovali na susretu u Stonu

Ministranti iz cijele biskupije sudjelovali na susretu u Stonu

Susret ministranata Dubrovačke biskupije okupio je u subotu 20. travnja veliki broj sudionika koji su iz raznih krajeva biskupije stigli u Ston u pratnji svojih župnika i voditelja ministranata kako bi bili dionici godišnjeg biskupijskog susreta.

Dobrodošlicu svima u župnoj crkvi sv. Vlaha poželjeli su mr. don Bernardo Pleše, župnik Stona i dekan Stonskog dekanata, kao i pročelnik Vijeća za pastoral zvanja koje je organiziralo susret, katedralni župnik don Marin Lučić.

Uslijedio je kviz znanja u kojem su ministranti, natječući se u skupinama, pokazali osnovno poznavanje liturgike i Svetog pisma. Prvo mjesto osvojili su ministranti iz Trpnja, drugi su bili ministranti iz Ponikava, a treće ekipa iz Čilipa.

Euharistijsko slavlje predvodio je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan uz koncelebraciju više svećenika. Pjevanje je animirao mali zbor „Iskra malena“ župe sv. Vlaha iz Stona.

Predvoditelj slavlja u propovijedi je protumačio misna čitanja, a evanđeoski ulomak (Iv 6, 60-69) je opisivao Isusov razgovor s njegovim učenicima na kraju kojeg sv. Petar ispovijeda da je Krist Svetac Božji i da on ima riječi života vječnoga.

Spustivši se do ministranata mons. Pervan ih je zatim upitao što oni u životu žele postati, a jedan od njih je odgovorio da bi on želio biti svećenik. Nadalje je propovjednik potaknuo ministrante da svojim životom budu primjer pozivajući tako sve na življenje kršćanskog života.

Nakon objeda slijedila su sportska natjecanja u nogometu, streličarstvu, potezanju konopa, skakanju u vrećama i šahu. Uz puno uzbuđenja i natjecateljskog duha prvo mjesto u nogometu osvojila je ekipa iz Stona, drugo Putnikovići i treće Lapad. U streličarstvu su se najboljima pokazali:  Lukrecija Jemo iz Čilipa, Luka Milutinović iz Stona i Ivan Petković iz Vignja. Potezanje konopa bila je još jedna razigrana sportska aktivnost u kojoj su pobijedili ministranti Mokošice, a u skakanju u vrećama najbolji su bili ministranti iz Stona. Šah je zahtijevao mirnije ozračje uz više koncentracije i umnog napora, a prva tri mjesta osvojili su Toma Laleta iz Orebića, Petar Salacan iz Stona te Samuel Sikavica iz Katedrale i Martina Vukas iz Ponikava. Sportska natjecanja pratio je i dubrovački biskup Roko Glasnović koji je pobjednicima podijelio nagrade, a svima na početku zahvalio na njihovom sudjelovanju u službi oltara na njihovim župama.

Na biskupijskom susretu sudjelovali su ministrantice i ministranti iz dvadeset i dvije župe: Ston, Žuljana, Slano, Žrnovo, Orebić, Trpanj, Korčula, Viganj, Putniković, Ponikve, Mandaljena, Osojnik, Orašac, Trsteno, Pridvorje, Stravča, Čilipi, Mokošica te iz Dubrovnika iz župa Sv. Andrija, Katedrala, Lapad i Gruž.

 

Vijeće za pastoral zvanja

 

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE