12, Jun, 2024
spot_img
HomeIstaknutoOtvorena međunarodna izložba Carla Acutisa: „Euharistijska čuda diljem svijeta“

Otvorena međunarodna izložba Carla Acutisa: „Euharistijska čuda diljem svijeta“

U srijedu 22. svibnja 2024. u župi sv. Vlaha u Stonu dubrovački biskup mons. Roko Glasnović otvorio je međunarodnu izložba Carla Acutisa: „Euharistijska čuda diljem svijeta“.

Za taj događaj župljani Stona pripremali su se devetnicom bl. Carlu Acutis. Na sam dan otvorenja slavila se sveta misa koju je predvodio biskup. Uz župnika nazočili su i župnik Ponikava don Pero Pranjić, te fra Stipan Klarić, župnik iz Slanoga. U asistenciji je bio i đakon don Petar Markić. Nakon svete mise bilo je pola sata klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koje je animirala s. Finka Zrinušić s mladima, a pjevao je vis mladih iz župe svetog Mihajla s Lapada.

Cijela pobožnost bila je intonirana u duhu pobožnosti bl. Carla prema Svetoj Euharistiji. Biskup je također u propovijedi između ostaloga naglasio vrijednosti koje su krasile kratak Carlov život, te nam ga je kroz nekoliko njegovih citata približio u realnost današnjeg života. Taj dan slavila se i sv. Rita, te ih je povezao u euharistijskoj pobožnosti i odanosti Isusu Kristu.

Nakon klanjanja u prostorijama Kneževe palače u Stonu biskup je otvorio samu izložbu. Župnik, don Bernardo Pleše, prije toga pozdravio je nazočne a načelniku. G. Vedranu Antunici posebno zahvalio za ustupljeni prostor izložbe. Zahvalio je s. Finki Zrinušić koja je uložila veliki trud u samu organizaciju izložbe, te osmislila i vodila duhovni program. te rekao nekoliko prigodnih riječi naglasivši značaj svete euharistije u životu dvoje ljudi 20. stoljeća, Thomas Merton, Augustin naših dana, koji u svojoj knjizi „Gora sa sedam krugova“ svjedoči: „I kažem vam da je velika moć u tom sakramentu, snaga Istine i Svijetla, koja dodiruje i srca onih koji nikada nisu ni čuli za Njega i za koje se čini kao da nisu u stanju povjerovati.“: i Andre Frossard, obraćenik, kojeg je neslućeno i iznenadno, poput apostola Pavla, sâm Bog izbacio iz kolotečine. Tijekom pet minuta pred Presvetima, mladi ateist i skeptik, pripadnik krajnje političke ljevice koji je bio savršeno ravnodušan za pitanje Boga, bio je preobražen u katoličkog kršćanina, župnik je povezao i mladog Carla koji se pojavio na prijelazu  iz 20. i 21. stoljeće. Na „virtualnoj autocesti“ pojavio se bl. Carlo Acutis, „frajer“ naših dana, koji nas svojom posebnom pobožnošću prema svetoj euharistiji usmjerava, na putu prema nebu.

Izložba je otvorena svakog dana do 2. lipnja 2024. kada će prilikom zatvaranja biti nazočna i sama inicijatorica ove izložbe u Hrvatskoj gospođa Marija Boras.

 

Otvorena međunarodna izložba bl. Karla Acutisa: „Euharistijska čuda diljem svijeta“

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

Presveto Trojstvo

Duhovi

MISNE NAKANE