15, Jul, 2024
spot_img
HomeIstaknutoPjevači crkvenih zborova na korizmenoj duhovnoj obnovi u Stonu

Pjevači crkvenih zborova na korizmenoj duhovnoj obnovi u Stonu

Korizmena duhovna obnova za članove crkvenih zborova upriličena je u subotu 11. ožujka u župnoj crkvi sv. Vlaha u Stonu. Voditelj duhovne obnove bio je župnik župe sv. Vlaha u Slanom fra Stipan Klarić, a euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Predvoditelj obnove Klarić u prigodnom duhovnom nagovoru podsjetio je okupljene članove zborova i njihove voditelje na početke glazbe, njezina prva spominjanja u Svetom pismu kao i njezinu ulogu u bogoslužju. Dao je i pregled razmišljanja crkvenih otaca o pjevanju i uporabi glazbala u liturgiji te spomenuo glavne naglaske razvitka liturgijskog pjevanja u kršćanskoj zajednici. Potaknuo je na promišljanje o tome „dodiruje li glazba u liturgiji više čovjekov duh ili samo golica uho“.

„Ako pođemo od činjenice da je naša liturgija koju služimo i slavimo na zemlji samo odraz one nebeske onda će nam uloga glazbenika, pjevača a i svirača u liturgiji biti puno jasnija“, kazao je slanski župnik. Naglasio je važnost unutarnjeg raspoloženja glazbenika i pjevača te protumačio njihovu liturgijsku službu. Važno je „da budemo svjesni što pjevamo, kome pjevamo i gdje pjevamo. Pjevamo samome Bogu, njemu se pjesmom obraćamo, njega pjesmom slavimo. Pjesmom pomažemo i jedni drugima da se otvorimo za sveto slavlje. To je ambijent u kojemu pjevamo. U Božjem hramu, kao anđeli i zbog otkupljenika.“

Predvoditelj obnove govorio je i o potrebi povezivanja pjesme s liturgijom jer pjesma otkriva narav i karakter liturgije te ustvrdio kako je važno povezati liturgiju s konkretnim životom. „Ona je snaga koja nas preobražava. Zato ne smijemo i ne možemo biti izvanjski akteri slavlja, a duhovni statisti“, poručio je župnik Klarić te zahvalio svima na angažmanu jer biti član ili voditelj crkvenoga zbora traži i vrijeme i angažman.

„Biti u zboru znači i družiti se, ići na izlete, gostovanja“, kazao je i nastavio: „Sve je to lijepo i potrebno, ali ne i najvažnije. Najvažnije je da shvatimo da svojim liturgijskim pjevanjem služimo živome Bogu i da ćemo i prema tome biti suđeni… Biti liturgijski glazbenik – pjevač nije ni glavna ni sporedna uloga, niti plaćenički, a ni volonterski posao. To je poziv. Bog nas je nadario talentom da ga slavimo i hvalimo i jedni druge potičemo na isto. Zato pjevajmo Gospodinu pjesmu novu, služimo Gospodinu radosno!“

Oko dvjestotinjak članova zborova imalo je prigodu pristupiti sakramentu pomirenja. Pokorničko bogoslužje predvodio je župnik Klarić pomažući okupljenima da ispitaju svoju savjest, a više svećenika je bilo na raspolaganju za ispovijed.

Evanđeoski ulomak donio je prispodobu o milosrdnom Ocu te je predvoditelj koncelebriranog euharistijskog slavlja biskup Glasnović u propovijedi protumačio glavne poruke primijetivši kako je i Otac iz prispodobe bio ‘izgubljen’, ali „izgubljen u ljubavi“. To je slika Boga o kojoj je dobro da promišljamo, kazao je biskup. Otac iz prispodobe i danas iščekuje sina, bio on poput mlađeg ili starijeg sina iz prispodobe, ali ne da ga kazni nego da ga zagrli i oprosti mu.

Pjevači na misi su skladnim glasovima ispunili stonsku crkvu, a predstavnici zborova čitali su misna čitanja i molitvu vjernika. Na ovoj korizmenoj duhovnoj obnovi sudjelovali su članovi pjevačkih zborova iz raznih dijelova Dubrovačke biskupije. Iz Dubrovnika su stigli članovi katedralnog zbora, zbora crkve sv. Ignacija, crkve Male braće, zborne crkve sv. Vlaha, župe sv. Andrije, sv. Petra, sv. Mihajla, Svetog Križa, zatim zborovi župa sv. Ilara u Mlinima, sv. Nikole u Čilipima, sv. Nikole u Cavtatu, Presvetog Spasitelja u Mokošici, Svete Obitelji u Novoj Mokošici, Svih svetih u Blatu na Korčuli, zbor šipanskih župa sv. Stjepana i Velike Gospe te zbor župe domaćina sv. Vlaha u Stonu.

Na početku susreta članica Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije profesorica Marija Brčić pozdravila je sve sudionike i izrazila radost što su se nakon tri godine ponovno našli na ovoj korizmenoj obnovi te predstavila zborove. Zahvalila je svima koji su pomogli u organizaciji susreta u Stonu.

Župnik domaćin don Bernardo Pleše je upoznao pjevače sa župom i župnom crkvom sv. Vlaha u Stonu, bogatima poviješću i ljepotom. Kazao je kako župa ima oko dvjesto obitelji, ima i dvije filijale te je u župi i samostan u kojem žive sestre franjevke s Danača. Crkva sv. Vlaha je nedavno obnovljena. Podsjetio je na riječi kardinala Ratzingera kako je kršćanska liturgija uvijek kozmička liturgija jer pjevamo s kerubima i serafima i sa svom nebeskom vojskom te je naše pjevanje „supjevanje i sumoljenje“.

Zahvalnost svima, a posebice župi i župniku domaćinu, izrazio je i generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan.

U sklopu programa sudionici obnove imali su i trenutke za međusobno druženje i okrjepu.

Angelina Tadić

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE