19, May, 2024
spot_img
HomeIstaknutoProslava sv. Vlaha

Proslava sv. Vlaha

Pobožno i dostojanstveno, nešto skromnije, ali svečano, proslavili smo blagdan našega zaštitnika sv. Vlaha, a zajedno s njim i Dan Općine Ston.

Kao i svake godine, na Kandeloru, uz čitanje proglasa otvorena je festa našega Parca, čemu je prethodila procesija prema crkvi Imena Isusova i preuzimanju barjaka Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta. Nakon puštanja golubica, od kojih je jedna poletjele prema stradalim krajevima od potresa – Petrinji, Sisku i Glini, a druga je uzletjela da se s nama zajedno suprotstavi tajanstvenoj pošasti koja nas je sve zadesila, uslijedilo je izvijanje barjaka i čitanje čestitki koje su pristigle sa svih krajeva svijeta – od Australije do Kanade i Amerike. Svečanost je završila slavljenjem svete mise i grličanjem.

Sutradan, sam blagdan sv. Vlaha započeo je jutarnjom svetom misom. Svečani doček barjaka bio je na mostu kod Solane. Središnje misno slavlje predvodio je korčulanski župnik i dekan don Frano Kuraja. U koncelebraciji uz župnika don Bernarda Pleše, bio je i dosadašnji župnik don Miljenko Babajić, te župnik Ponikava don Pero Pranjić.

Nakon svete mise uslijedile je svečana procesije s kipom sv. Vlaha kroz mjesto, koja je završila izvijanjem barjaka ispred župne crkve, svečanim blagoslovom i grličanjem. Budući da ove godine nije bilo limene glazbe, naš crkveni zbor na čelu s gosparom Miljenkom Essert, svojim pjevanjem intonirao je pobožan i svečan ton procesije.

Na slavljima su bilo nazočni načelnik Općine Ston gosp. Vedran Antunica i predsjednik Općinskog vijeća gosp. Berislav Glavor sa svojim suradnicima.

Da bude sve u redu i po redu, svojim budnim okom pazili su i brinuli naši ovogodišnji festanjuli gospari Ivica Cvitanović i Dubravko Vukas, te  crkovinari Jozo Kalinić i Teo Mlinarić.

Bogu hvala i hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da je naša proslava protekla u lijepoj, mirnoj i dostojanstvenoj pobožnosti u kojoj smo proslavili našeg zaštitnika sv. Vlaha.

Fotogalerija naše Sandre Vuletić

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE