23, Feb, 2024
spot_img
HomeIstaknutoProslava sv. Vlaha - 2024.

Proslava sv. Vlaha – 2024.

Pobožno, dostojanstveno i svečano, proslavili smo i ove godine blagdan našega zaštitnika sv. Vlaha, a zajedno s njim i Dan Općine Ston.

Kao i svake godine, na Kandeloru, uz čitanje proglasa otvorena je festa našega Parca, čemu je prethodila procesija prema crkvi Imena Isusova i preuzimanju barjaka Bratovštine Presvetog Oltarskog Sakramenta, a u kojoj je uz crkveni zbor sudjelovala i limena glazba „Ston“,. Nakon puštanja golubica, uslijedilo je izvijanje barjaka i čitanje čestitki koje su pristigle sa svih krajeva svijeta. Svečanost je završila slavljenjem svete mise i grličanjem.

Sam blagdan sv. Vlaha započeo je jutarnjom svetom misom. Svečani doček barjaka bio je na mostu kod Solane. Središnje misno slavlje predvodio je mons Ilija Janjić, biskup kotorski u miru. U koncelebraciji uz župnika don Bernarda Pleše, bio don Pero Pavlović, župnik u Rotimlji (B i H), te župnik Ponikava don Pero Pranjić.

Nakon svete mise uslijedile je svečana procesije s kipom sv. Vlaha kroz mjesto, koja je završila izvijanjem barjaka ispred župne crkve, svečanim blagoslovom i grličanjem. U procesiji, uz brojni puk Stona i okolnih mjesta,  ministrante, sudjelovali su i ovogodišnji prvopričesnici, svirala je limena glazba „Ston“, i pjevao naš crkveni zbor.

Na slavljima su bilo nazočni načelnik Općine Ston gosp. Vedran Antunica i predsjednik Općinskog vijeća gosp. Zvonimir Stepić sa svojim suradnicima.

Da bude sve u redu i po redu, svojim budnim okom pazili su i brinuli naši ovogodišnji festanjuli gospari Miho Lučić i Antonio Šatara, te  crkovinari Jozo Kalinić i Teo Mlinarić.

Bogu hvala i hvala svima koji su na bilo koji način doprinijeli da je naša proslava protekla u lijepoj, mirnoj i dostojanstvenoj pobožnosti u kojoj smo proslavili našeg zaštitnika sv. Vlaha.

 

Fotografije naše Sandre Vuletić

 

 

 

 

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE