15, Jul, 2024
spot_img
HomeIstaknutoPrvopričesničko slavlje u našoj župi

Prvopričesničko slavlje u našoj župi

Na svetkovinu Presvetog trojstva, u nedjelju 30. svibnja, u župnoj crkvi sv. Vlaha u Stonu, održano je slavlje prve svete pričesti. Deset prvopričesnika iz župa Ston, Mali Ston, Ponikve i Zaton Doli, odjeveni u bijele haljine prvi put su pristupili k stolu Gospodnjem i blagovali Isusovo tijelo.

Za ovaj dan, naši prvopričesnici,  pripremali su se od listopada prošle godine. Unatoč nesklonim okolnostima, epidemiološkim mjerama i prostornoj udaljenosti, nismo dopustili da nas udaljava i zbunjuje nevidljivi virus korone. Njegova prisutnost i djelovanje bili su nam tek poticaj za razmišljanje kako „virus grijeha“ naše srce i dušu može učiniti bolesnim. Svjesni postojanja duhovne, nevidljive stvarnosti, bili smo povezani molitvom i otvoreni svemu lijepome što se događa u djetinjem srcu ispunjenom čežnjom i radošću susreta.

Dan prije prvopričesničkog slavlja ozbiljno su i dostojanstveno pristupili sakramentu pomirenja.

Na samom slavlju Prve pričesti radost se zrcalila u njihovim pogledima.  Bjelina njihovih haljina, doista je bila znak nevine djetinje duše. Ushit i nesigurnost borili su se za prevlast u njihovom glasu i izričajima. Dah svježine ispunio je prostor stonske crkve sv. Vlaha.

Župnik don Bernardo prvopričesnicima se obratio jednostavnim riječima i snažnom porukom. Mjerama udaljenosti, visine i težine u dijalogu s djecom „mjerio“ je ljubav, ukazujući njenu nemjerljivu važnost i dragocjenost u životu i odnosima. Djeca su pažljivo i aktivno sudjelovala u dijalogu. Lijepo je bilo i vidjeti i čuti njihovu pjesmu, molitvu, pobožnost i sudjelovanje u cijelom euharistijskom slavlju. Pristupili su Kristovom stolu, blagovali Isusovo Tijelo. Nakon toga zahvalili su Isusu i pjesmom: „Kruh ljubavi“. Glazbom ih je pratila Petra Franušić i pjevanjem učenici petog razreda.

Prvopričesnici su također potaknuti da Isusa trajno udomljuju u svom srcu, da ono bude „živo svetohranište“ a njihov život i djelovanje da budu „pokaznice“.

Pozvani su i na sudjelovanje u skoroj Tijelovskoj procesiji.

s.F.Z

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE