19, May, 2024
spot_img
HomeIstaknutoSlavlje redovničkih jubileja- čestitka i zahvala sestrama

Slavlje redovničkih jubileja- čestitka i zahvala sestrama

U subotu 26. lipnja, na Dančama, u kući matici, u Dubrovniku naše sestre franjevke:  s. M. Jelena Ljuljđuraj, s. M. Kristina Jakovljević, s. M. Kornelija Zorić, s. M. Irena Tokić i s. M. Emilija Jasak proslavile su 50 godina redovničkih zavjeta, a s. M. Rafaela Vrdoljak i s. M. Dolores Runje 60. obljetnicu redovničkih zavjeta. Sestre su se za slavlje ovih obljetnica pripremale duhovnim vježbama koje je od 21. do 25. lipnja u samostanu sv. Marije na Dančama vodio dominikanac Ivan Marija Tomić. U duhovnim vježbama su, uz sestre jubilarke, sudjelovale brojne sestre iz cijele Družbe.

Tri spomenute sestre slavljenice: s. Rafaela, s. Emilija i s. Jelena trenutno žive u samostanu sv. Nikole u Stonu. Stonski župnik don Bernardo Pleše,  sljedeće je nedjelje3. srpnja, u crkvi sv. Vlaha čestitao sestrama obljetnice zavjetovanja i zahvalio za dugogodišnje djelovanje i svjedočku prisutnost u župi sv. Vlaha u Stonu.

Tom prigodom podijelio je s vjernicima iskustvo, kako Ston gotovo da nije moguće zamisliti bez samostana i prisutnosti sestara. „Ovako značajne obljetnice svakako su prigoda da zahvalimo sestrama, rekao je župnik, ali su i prilika da se prisjetimo važnosti i uloge posvećenog života u Crkvi.“

 „Prije nego li ljudska građevina, redovnička zajednica je dar Duha.“ U početcima svake redovničke zajednice prisutno je djelovanje Duha koji poziva neke osobe da bliže nasljeduju Krista, i da pretoče evanđelje u posebni oblik života,  da očima vjere čitaju znakove vremena i da s kreativnošću odgovore na potrebe Crkve.“

Upravo to su činile i već 90 godina ovdje u Stonu čine naše sestre. Svi mi to prepoznajemo i cijenimo,  ali moramo biti svjesni da i vjernici trebaju biti otvoreni poticajima Duha i  čitati znakove vremena . To, između ostalog, znači prepoznati važnost duhovnog poziva u Crkvi i moliti za nova duhovna zvanja. Gospodin svakoga od nas podsjeća da je „žetva velika a radnika malo i da molimo Gospodara da pošalje nove radnike u žetvu svoju.“

Nakon čestitke, zahvale i spomenutih poticaja, župnik don Bernardo je sestrama u ime župe uručio i prigodne poklone.

Budući da spomenuto obilježavanje obljetnica nije bilo službeno najavljeno, ugodno su bile iznenađene i slavljenice i veliki broj vjernika.

Nakon misnog slavlja vjernici su i osobno čestitali sestrama, oživljujući mnoštvo lijepih uspomena iz vlastitog odrastanja i suživota sa sestrama.

Neki od njih su također pozitivno komentirali župnikov poziv da molimo za duhovna zvanja. „Daj Bože, rekli su, da osim ovako značajnih obljetnica možemo u župi slaviti i prva zavjetovanja ili ređenja svećenika koji bi bili iz Stona. Zašto ne?

Taj :“Zašto ne?“ zazvučao je i zatitrao kao ohrabrenje i dodatni poziv na molitvu!

Doista, „Zašto ne? „Ako živimo na ovako lijepom prostoru kamena i soli, zaštićeni stonskim zidinama, moramo se truditi da i naša vjera bude stamena i uistinu svjedočka, a ne tek prigodna i fasadna. Riječ Božja:  „Vi ste sol zemlje…“ ; već stoljećima odjekuje unutar i izvan stonskih zidina. Valjalo bi je pažljivije osluškivati i truditi se da ona ne obljutavi.

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE