23, Feb, 2024
spot_img
HomeIstaknutoVjernici Malog Stona proslavili zaštitnika župe

Vjernici Malog Stona proslavili zaštitnika župe

Župa sv. Antuna opata u Malom Stonu proslavila je u utorak 17. siječnja blagdan svog nebeskog zaštitnika. U crkvi prepunoj vjernika svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Roko Glasnović kojem je ovo bio prvi pohod ovoj župi i prilika da se upozna s ljepotama ovoga kraja.

Uz biskupa i župnika don Bernarda Plešea u koncelebraciji su bili svećenici Stonskog dekanata don Pero Pranjić i fra Stipan Klarić te bivši župnici don Miljenko Babaić i don Josip Barišić.

Biskup je u propovijedi, govoreći o sv. Antunu pustinjaku, iznio neke podatke iz njegova života istaknuvši kao najvažnije da je svetac upravo slušanjem evanđeoskog ulomka koji je toga dana na misi pročitan, potaknut milošću Božjom odlučio poslušati Isusove savjete o savršenom životu.

Bogati mladić iz evanđelja kojega je Isus zavolio, a vršio je zapovijedi, otišao je žalostan, radije se vratio u svoju sigurnost koju mu je pružalo vlastito bogatstvo. Nije mogao ili nije htio shvatiti da mu se nudi neusporedivo dragocjenije i trajnije dobro, kazao je biskup. Imao je san, imati život vječni, ali nije imao hrabrosti pretvoriti ga u stvarnost.

„Problem je što nam je Bog dao stvari, pa i novac, da ih koristimo a ljude da ih volimo, a mi se, nažalost, ljudima služimo a stvari ljubimo“, zaključio je biskup.

Misa je bila pjevanja s posebnim malostonskim napjevom kojeg pjevaju samo Stonjani.

U znak zahvalnosti župna zajednica je biskupa na kraju darovala košarom sa stonskim plodovima: soli, maslinovim uljem, vinom i drugim proizvodima pelješkog podneblja.

 

Župa sv. Antuna opata – Mali Ston

 

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE