12, Jun, 2024
spot_img
HomeIstaknutoŽupnikova božićna čestitka

Župnikova božićna čestitka

Poštovani i dragi župljani

 

U božićnoj noći slušat ćemo proroka Izaiju kako proročki najavljuje: „Narod koji je u tmini hodio svjetlost vidje veliku; onima što mrkli kraj smrti obitavahu svjetlost jarka osvanu.“ (Iz 9, 1)

Ono što su proroci naviještali, u božićnoj noći se ostvaruje: „Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakog čovjeka, dođe na svijet – i tama ga ne obuze.“ (Iv 1, 9). Pisac knjige Mudrosti gleda kako se nebesa spajaju sa zemljom: „Dok je mirna tišina svime vladala i noć brzim tijekom stigla do sredine puta svog, jurnula je tvoja svemoguća riječ s nebesa … doticala se neba, stajala na zemlji.“ (Mud 18, 14-15). Taj nebeski bljesak našeg spasenja kao vječno svijetlo  obasjava i nas danas, a napose u božićnoj noći kada ga i toliki koji u tami hodiše tako jasno vide, ali ga zaslijepljenošću trenutnih blještavila raznih božanstava ne prepoznaju.

Sasvim jasne obrise božićni je blagdan u kršćanstvu dobio u 4. stoljeću, kad je Božić istisnuo rimski blagdan nepobjedivo­ga boga Sunca i ukazao na rođenje Isusa Krista kao pobjedu istinskog svjetla.

Toplina i sjaj tog svjetla beskrajnom radošću obuzelo je i sv. Franju. Ove godine slavimo 800. obljetnicu od kako je sv. Franjo, slaveći Božić u Grecciu prvi put uprizorio žive jaslice kao najljepši božićni običaj.

Papa Benedikt XVI. razmišljajući o tome kaže: „S pravom smijemo stoga reći da je ona božićna noć u Grecciu podarila kršćanstvu to da se božićni blagdan može slaviti na sasvim novi način tako te se, prema riječima sv. Franje, u dušama izlila posebna toplina i ljudskost, ljudskost našega Boga, i dala vjeri novu dimenziju. Očitovala se nejaka ljubav Božja, njegova poniznost i dobrota koja nam se usred ovoga svijeta daje i time nas želi poučiti no­vom načinu življenja i ljubavi.“

Neka vam betlehemsko svijetlo, koje ćete ovoga Božića imati prigodu ponijeti u svoje domove, trajno svijetli na vašim životnim putevima i raskršćima. Neka nas sve zajedno i ovoga Božića, kao i kroz novu 2024. godinu prožme ta božanska toplina i ljudskost maloga Isusa, ne bi li osjetili barem malo one neopisive radosti koja je obuzela sv. Franju ne mogavši se odvojiti od jaslica.

 

Sretan Božić i blagoslovljena Nova godina!

 

 

 

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

Presveto Trojstvo

Duhovi

MISNE NAKANE