23, Feb, 2024
spot_img
HomeIstaknutoŽupnikova poruka povodom feste Sv. Vlaha

Župnikova poruka povodom feste Sv. Vlaha

Sv. VLAHO 2021.
Poruka

        Poštovani štovatelji sv. Vlaha,

Vjerujem da svakoga od nas na sam spomen svetoga Vlaha, a posebno kako se približavaju „njegovi“ dani i sam dan našega Parca, preplave posebni osjećaji. Osjećaji, zanosa, radosti, mira, ponosa. Osjećamo se sigurni pod njegovom zaštitom. Takva zaštita i mirnoća svakodnevnog življenja napose nam je svima potrebna u ovom čudnom i tajanstvenom ozračju kada nam se tjeskobno pojavljuju tolika pitanja koja ostaju bez odgovora.
Toliki od nas s nestrpljenjem očekuju da ih dotakne molitva “Po zagovoru svetog Vlaha, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i od svake bolesti. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen!”
        Sv. Vlaho je bio liječnik. Pomagao je mnogima i sigurni smo da kao zagovornik, neumorno to čini i sada. No, svoj zemaljski život nije spasio, nego ga je darovao kao svjedočanstvo vjere u njegovoj punini, u 36. godini kada je umro kao mučenik.
Mnogo vremena kasnije javio se svećeniku Stojku kao pognuti sijedi starac i upozorio ga na opasnost koja je s mletačkih brodova prijetila Dubrovniku.
Znamo da opasnost u različitim vremenima poprima različite oblike. U dubini svoga bića osjećamo da ona i u naše vrijeme vreba s nekog neimenovanog brodovlja, iako  njezine zadnje namjere i smjerove iz kojih dolazi nismo u stanju jasno artikulirati. U takvim trenucima i te kako su nam potrebni naši sveci i zaštitnici koji bdiju nad nama i koji nam pomažu.
Papa Benedikt XVI. u knjizi „Svjetlo svijeta“ govori kako su nam potrebni otoci gdje živi i zrači vjera u Boga i nutarnja jednostavnost kršćanstva, oaze, Noine arke u koje se čovjek može skloniti. I naš svaki susret s našim zaštitnikom svetim Vlahom oaza je naše sigurnosti.
Sveti Vlaho nas svojim zagovorom sigurno štiti, i pomaže nam, ali istovremeno nas poziva da mijenjamo svoj život dajući više prostora onome što je doista važno. Tamo gdje živi i zrači vjera, nema mjesta lažnim idolima. Poziva nas da ih napustimo. Da napustimo sva ona lažna i zavodljiva obećanja o sretnom i sigurnom življenju bez Boga, koja svojim trenutnim i prolaznim blještavilom zamagljuju poglede tolikima, ne shvaćajući kako stoje na pijesku vlastite samodostatnosti.
Osloniti nam se na stijenu – Riječ Božju, Evanđelje. Učiti nam je iz te životom pisane istine, iz povijesti, učiteljice života i iz prirode u kojoj život sam progovara. U darovanom ambijentu vlastitog vremena i prostora, prožeti ozračjem našega Parca, vođeni istinskom čežnjom za istinom i u ograđenim pličinama i svjetlucanju soli možemo na tren usmjeriti pogled i uočiti, prepoznati odraze neba.
Stari Rimljani ovom su području našeg življenja ostavili ime Stagnum, što znači stajaća ili mrtva voda. Poznato nam je kako ta voda u doticaju s morem, izložena suncu i vjetru, tim, darima neba, može dati sol, a ona pak okus životu.
Neka nas dotakne, pročisti evanđeosko zrno soli kako bi gradili nove duhovne bedeme i na nov način svjedočili i širili to nebesko zrno soli što daje istinski okus životu. „Neka vam riječ bude ljubazna, solju začinjena, da znadete odgovoriti svakomu kako treba!“ (Kol 4,6)
U tišini koja nam je darovana, iako možda u ovom vremenu nametnuta, osluškujmo jeku Riječi i žubor sjećanja! Zajedno sa svetim Vlahom, u susretima, pogledima i titrajima srca prepoznajmo dodire koji pomiču granice i nadilaze prostor i vrijeme!
Zagledani u onostranost hodimo žustro i ponosno, posrtajima unatoč! U smiraj dana Gospodinu povjerimo drhtaje i spomen i strah i od trešnje i od svega nepoznatog. Jer:

         „Samo ako ostanemo u vjeri utemeljeni, stalni i nepoljuljani u nadi evanđelja koje čusmo, koje se propovijeda svakom stvorenju pod nebom…( Kol 1, 23 )“ne bojmo se kad se ljulja zemlja, kad se bregovi ruše u srce mora!
S nama je Gospodin nad vojskama, naša je utvrda Bog Jakovljev! ( usp  Ps 46,4)

Čuj Sveti Vlaho molitve nam glas. Neka i dalje tvoje zaštite val oplakuje pjesmu slobode o tvoj kam koju ti od davnina pjeva harni  tvoj puk.

Na zdravlje vam festa sv. Vlaha!

Don Bernardo Pleše, župnik

 

 

 

Najčitanije

ŽUPNI OGLASI

MISNE NAKANE